Veel voorkomende tractiebatterijen problemen
In dit artikel zetten we een aantal veel voorkomende vragen, problemen en symptomen onder elkaar gerelateerd aan het gebruik van tractiebatterijen. Veel bedrijven blijven zitten met vragen over hoe ze batterijen moeten onderhouden van de intern transport middelen die ze gebruiken. Jammer genoeg komen de vragen rondom de veel voorkomende problemen pas naar voren op het moment dat we dit ervaren.
Gevallen tractiebatterij
Soms gebeuren er dingen door onoplettendheid en kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Een probleem dat in de praktijk met regelmaat voorkomt met elektrische palletwagens die van een laadklep zijn gereden. Maar ook tijdens het wisselen van de tractiebatterij bij een heftruck of reachtruck. Belangrijk voor u om te weten, een tractiebatterij die gevallen is, is nooit meer betrouwbaar. Gaat u hier achteloos mee om kan dit resulteren tot het uitvallen van de complete batterij. Is de batterij gevallen, neem contact op met uw onderhoud partner. Zij kunnen u hierin adviseren. U mag ook met ons contact opnemen.
Overkoken tractiebatterij
Deze situatie doet zich voor tijdens het laden van de tractiebatterij. Hierbij wordt overtollig elektroliet uit de cel geperst. Dit komt voor op het moment dat de tractiebatterij al voor het laden is bijgevuld. De batterij is daardoor te vol gevuld. Het bijvullen mag alleen na het laden. Mocht deze situatie zich voor hebben gedaan dient er een zuurcorrectie te worden uitgevoerd. Tevens dient de container te worden gereinigd. Een automatisch vulsysteem kan dit voorkomen, tenzij hier verkeerd mee omgegaan wordt. Ook hier geldt dat het vullen pas na het laden mag gebeuren en niet vooraf.
Borrelen tractiebatterij
Borrelt uw tractiebatterij? In principe is dit niet direct reden voor paniek. Een tractieaccu mag even borrelen. (Een lithium-ion accu overigens niet!) Blijft uw tractiebatterij echter te lang doorborrelen? Dan is mogelijk uw batterijlader kapot of simpelweg verkeerd ingesteld. Het is belangrijk om in dit geval actie te ondernemen want doorladen kan in dit geval leiden tot overmatige gasontwikkeling. U kunt contact opnemen met Batterijcentrum Nederland voor advies, zodat u weet of de lader verkeerd is ingesteld of geïnspecteerd moet worden. Wij zijn een gecertificeerde onderhoudsspecialist voor controle en mogelijke reparatie en kunnen indien nodig uw batterijlader inspecteren. Zo voorkomt u productiestilstand én veiligheidsrisico’s.
Rotte eieren
Soms kan er opeens een stank om uw intern transportmiddel hangen die zich het beste laat omschrijven als de geur van rotte eieren. Is dit bij u het geval, dan is de kans groot dat uw tractiebatterij verkeerd is geladen. Ook is het goed mogelijk dat uw tractiebatterij of batterijlader niet goed onderhouden is. De stank wordt veroorzaakt door H2S-gas, ook wel bekend als ‘zwavelwaterstof’. Dit komt tijdens het laden van uw heftruckaccu vrij. Tractieaccu’s mogen voor niet meer dan 80% ontladen worden. Wanneer dit toch wordt gedaan kan een rotte eierengeur vrijkomen. Dit is vervelend, maar minder storend dan de schade die mogelijk bij uw tractiebatterij is aangebracht!
Blootstelling aan zwavelwaterstof is bovendien schadelijk voor de gezondheid. Wat verraderlijk is, is dat wij dit stofje alleen ruiken bij lagere percentages. Had u last van deze stank en is het uit zichzelf ‘weggegaan’? Dan is het goed mogelijk dat het probleem niet daadwerkelijk uit zichzelf is opgelost, maar dat het percentage H2S-gas in de lucht dermate hoog is geworden dat wij als mensen het juist niet meer detecteren.
H2S-gas is ontvlambaar en giftig. Laat uw tractieaccu in dit geval dus direct inspecteren. Batterijcentrum Nederland kan uw tractiebatterij voor u inspecteren, indien mogelijk repareren en opnieuw keuren. Vergeet niet dat het keuren van een tractiebatterij sowieso jaarlijks gedaan moet worden. Ook voor kundige service en onderhoud kunt u bij ons terecht. Daarmee voorkomt u mogelijk kostbare problemen aan uw tractiebatterij.
Snel leeglopen tractiebatterij
Een teruglopende capaciteit kan meerdere oorzaken hebben. Mogelijk wordt uw accu overbelast. In dit geval wordt een te kleine tractiebatterij dus ingezet voor klussen waar hij niet krachtig genoeg voor is. Laat u goed adviseren zodat u zeker weet dat uw tractiebatterij daadwerkelijk naadloos aansluit bij de manier en frequentie waarmee u deze wilt inzetten.
Helaas komt het in de praktijk vaak voor de een tractiebatterij niet correct wordt geladen. De accu wordt in dat geval te ver leeg gereden of juist tussentijds geladen. Ook kan het verkeerd bijvullen ervoor zorgen dat de tractiebatterij schade oploopt. Door bijvoorbeeld te veel of te weinig accuwater toe te voegen of dit voor het laden te doen in plaats van erna. Verkeerd handelen veroorzaakt in dit geval schade aan de tractiebatterij waardoor de capaciteit achteruit gaat. Cellen gaan kapot waardoor de overgebleven cellen als het ware overuren draaien.
Vraagt u zich af of dit bij u het geval is? Batterijcentrum Nederland kan de tractiebatterij voor u inspecteren. Mogelijk kan de batterij, bijvoorbeeld voor het vervangen van een aantal cellen, nog gerepareerd worden. Wij geven u altijd eerlijk advies over de mogelijkheden en denken met u mee over het langere termijn rendement van uw batterijen. Neem contact op voor advies.
Voorkom problemen met tractiebatterijen
Batterijcentrum Nederland is specialist op het gebied van tractiebatterijen voor ieder merk intern transportmiddel met een loodzuur batterij. Correct gebruik en goed onderhoud verlengd de levensduur van de batterij. We geven u graag enkele tips:
- Instrueer uw medewerkers goed en zorg dat alleen gekwalificeerde mensen aan de tractiebatterij mogen komen. Dit voorkomt zowel risico’s op het gebied van veiligheid als materiële schade. Lees ons artikel ‘ veilig wisselen van tractiebatterijen‘ voor meer informatie over veilig wisselen.
- Hang op de plek waar geladen wordt een checklist waarop men nog even kan nalezen welke stappen genomen moeten worden.
- Druk iedereen op het hart dat de tractiebatterij niet tussentijds geladen mag worden én niet verder leeg gereden mag worden dan tot 80%.
- Overweeg de aanschaf van een automatisch vulsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de tractiebatterij altijd met de juiste hoeveelheid accuwater wordt bijgevuld.
- Schakel een deskundige partij in voor periodiek onderhoud en ben problemen voor.
- Voorkom tussen laden van batterij, dit veroorzaakt schade!
Aandachtspunten bij acculaadstation
Ligt het probleem niet bij de tractiebatterij maar bij uw laadstation? Vergeet naast uw tractiebatterij niet om ook uw laadstation tijdig te laten inspecteren en onderhouden om storingen te voorkomen. Twijfelt u of uw probleem door de tractiebatterij of de oplader wordt veroorzaakt? Neem dan contact op met Batterijcentrum Nederland. We bespreken de situatie met u en bepalen samen welke vervolgstappen nodig zijn. Om storingen te voorkomen kan het raadzaam zijn ook hier een korte checklist op te hangen voor medewerkers. Hieronder ziet u wat aandachtspunten opgesomd staan waarmee storingen bij het aansluiten en afkoppelen kunnen worden voorkomen.
Voorkom storingen bij aansluiten van tractiebatterij
- Haal de sleutel uit contact
- Trek de rem aan
- Ontkoppel de batterij
- Zorg dat de ontluchtingsopeningen open zijn
- Controleer of de gelijkrichter uitgeschakeld is
- Controleer de isolatieleidingen, deze moeten in orde zijn
- Koppel de batterij aan de gelijkrichter
- Zet de de gelijkrichter aan
- Controleer of de gelijkrichter goed werkt
Voorkom storingen bij het afkoppelen van de tractiebatterij
- Controleer of de gelijkrichter is afgeslagen
- Let op gasvorming
- Meld een batterij die versleten is direct bij de leidinggevende
- Zet de gelijkrichter uit
- Check of de contactsleutel eruit is
- Ontkoppel de gelijkrichter van de batterij
- Ruim de kabels netjes op
- Koppel de batterij aan het intern transportmiddel
Batterijcentrum Nederland voorkomt én verhelpt!
Als specialist op het gebied van tractiebatterijen kunnen we u altijd uit de brand helpen. Wij hebben een zeer vakkundig team voor u klaar staan op onze afdeling service en onderhoud. Door het onderhoud van uw tractiebatterij en batterijlader in hun handen te leggen, haalt u het maximale uit de levensduur van uw accu en zijn kostbare storingen vaak te voorkomen. Indien nodig verrichten zij ook reparaties aan uw tractiebatterij, zodat u weer kunt bouwen op een betrouwbare en krachtige energiebron. Met een jaarlijkse keuring verricht door Batterijcentrum Nederland op zak weet u zeker dat alles goed zit.
Efficiënt en veilig werken. Daar maken wij ons hard voor!
Onze adviseurs helpen u zo efficient mogelijk te werken. Hierbij kunt u denken aan advies over de juiste tractiebatterij bij de juiste toepassing en werkomgeving, maar ook aan advies over efficiënt en veilig laden en wisselen. Batterijcentrum Nederland biedt voor ieder merk intern transportmiddel zowel nieuwe als gebruikte tractiebatterijen. Uiteraard zijn de gebruikte tractieaccu’s volledig geïnspecteerd en waar nodig geregenereerd, zodat we aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen. Wij leveren geen producten waar we niet achter staan! Heeft u tijdelijk meer capaciteit nodig? Naast verkoop bieden we ook verhuur van tractiebatterijen aan. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om uw wensen met ons te bespreken.