Elektrische heftruck? Of toch liever een heftruck met verbrandingsmotor?
Is uw intern transport aan een upgrade toe en twijfelt u of u voor een diesel, LPG of elektrische heftruck moet gaan? De keuze maakt een groot verschil voor uw bedrijfsvoering. Goed dus om u hier goed over te laten informeren.
Elektrische heftrucks zijn steeds populairder. Elektrische heftrucks zijn verkrijgbaar met capaciteiten van 1 tot en met 10 ton. Wat zijn de grootste voordelen van een elektrische heftruck? En net zo belangrijk; wat zijn de nadelen waar je rekening mee moet houden? We zetten hier de voor- en nadelen van de verschillende typen heftrucks op u een rij te zetten zodat u weloverwogen een keuze kan maken.
Heftruck met verbrandingsmotor: de voordelen
Heftrucks met een verbrandingsmotor bestaan al decennia lang. In die periode hebben producenten de heftrucks stevig doorontwikkeld. Heftrucks met verbrandingsmotor hebben zich bewezen in de praktijk en een hoop bedrijven zweren nog altijd bij de betrouwbaarheid en kracht van heftrucks op diesel of LPG. Het grootste voordeel van een heftruck met dieselmotor zit ‘m in het bijvullen. Gebruikt u de heftruck non-stop? Dan is een heftruck met diesel aandrijving geen verkeerde keuze. Per slot van rekening kost zelfs het laden van een lithium-ion accu nog altijd een stuk meer tijd dan het tanken van brandstof. Ook geen onbelangrijk detail; een heftruck met verbrandingsmotor is vaak voordeliger in de aanschaf.
Een LPG heftruck is milieuvriendelijker dan een diesel heftruck. Daarnaast is deze brandstof voordeliger dan diesel en heeft een LPG gemiddeld genomen minder onderhoud nodig dan een dieselheftruck. Ook bent u met een LPG heftruck flexibeler, gezien deze heftruck met de juiste voorbereidingen wel in afgesloten ruimtes ingezet mag worden.
Heftruck met verbrandingsmotor: de nadelen
Het belangrijkste nadeel van de heftruck met dieselmotor is het feit dat deze simpelweg niet meer overal ingezet mag worden. De arbeidsinspectie verbiedt het gebruik van heftrucks op diesel in een (deels) gesloten bedrijfshal. Dit vanwege de schadelijke uitlaatgassen die met deze heftrucks gepaard gaan. Voor 2020 gold hierbij nog een uitzondering voor heftrucks met capaciteit boven de 4 ton, maar tegenwoordiger zijn alle diesel heftrucks verboden in (deels) afgesloten werkruimtes. LPG-heftrucks zijn wel toegestaan in halfopen en gesloten ruimtes. Echter moeten de heftrucks dan wel zijn voorzien van een uitlaatgaskatalysator. Daarnaast bent u als werkgever verplicht ervoor te zorgen dat er een goede ventilatie aanwezig is.
Vergeleken met een elektrische heftruck heeft een heftruck met verbrandingsmotor een stuk meer onderhoud nodig. Een belangrijk nadeel van een heftruck op LPG is bovendien dat het bijvullen van de gasflessen alleen door een professioneel bedrijf gedaan mag worden. Het verwisselen van de gasflessen mag uiteraard wel in eigen beheer, maar hou er rekening mee dan een wisselstation voor deze flessen vrij kostbaar is. Belangrijk dus om deze kosten mee te rekenen in de totale aanschafkosten, mocht u nog niet beschikken over een dergelijk wisselsysteem.
Elektrische heftruck: de voordelen
Elektrische heftrucks krijgen een steeds groter aandeel in de markt en dat is geen toeval. In de begin jaren was de elektrische heftruck minder krachtig dan een diesel of LPG heftruck. Met door de grote druk die de overheid uitoefent op duurzame alternatieven in de industrie, is door diverse grote merken forst geïnvesteerd in de doorontwikkeling van elektrische heftrucks. De elektrische heftrucks die nu op de markt zijn, zijn daardoor net zo krachtig als de diesel en LPG varianten.
Een van de meest belangrijke voordelen van een elektrische heftruck ten opzicht van een heftruck met verbrandingsmotor is de langere levensduur van de machine. Mede door deze lange levensduur is de initieel hogere aanschaf relatief snel weer terug verdiend. Een ander belangrijk voordeel is het lage onderhoud dat een elektrische heftruck vereist. Dit bespaard niet alleen een hoop kosten, maar ook een hoop tijd en mogelijke productiestilstand.
Een elektrische heftruck is veel minder belastend voor het milieu dan een diesel of LPG heftruck. Bovendien zijn deze interne transport middelen vele stiller in gebruik. Dit maakt het minder vermoeiend voor de bestuurder en omstanders om met de heftruck te werken. Doordat elektrische heftruck altijd zowel binnen als buiten inzetbaar is, is dit type heftruck flexibel inzetbaar.
Elektrische heftruck: de nadelen
Ieder voordeel heeft zijn nadeel, niet waar? Ook voor de elektrisch heftruck geldt dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is. Het belangrijkste nadeel van een elektrische heftruck zijn de initiële aanschafkosten. Hierbij moet u er rekening mee houden dat de elektrische heftruck zelf kostbaarder is. Maar u bij overgang van diesel naar elektrisch moet u ook rekening houden met de aanschaf van een laad- of wisselstation.
Een elektrische heftruck heeft veel minder onderhoud nodig, maar om te zorgen dat uw tractie accu zo lang mogelijk mee gaat raden we u wel van harte aan deze goed te laten onderhouden. Voor service en onderhoud kunt u bij specialist BatterijCentrum Nederland terecht.
Overgang naar elektrische heftruck maken?
Wil u de overgang maken naar een elektrische heftruck? BatterijCentrum Nederland kan u voorzien van nieuwe én gebruike tractiebatterijen. Deze gebruikte batterijen zijn gereviseerd en daardoor tegen lagere kosten weer volledig betrouwbaar en op volle kracht inzetbaar. Om optimaal te profiteren van de voordelen van een elektrische heftruck, adviseren wij u graag bij de keuze voor de batterij de technologie te kiezen die het beste aansluit op uw dagelijkse bedrijfsvoering. Er zijn namelijk diverse uitvoeringen tractiebatterijen mogelijk. Grofweg is dit onderscheid te maken;
- De natte batterij. Bij deze batterij is het elektrolyt vloeibaar.
- De droge batterij. Bij de droge batterij is het elektrolyt gelvormig.
De meest gebruikte tractiebatterijen voor heftrucks.
BatterijCentrum Nederland biedt tegen de scherpste prijzen en super snelle levering, tractiebatterijen voor alle merken heftrucks, pallettrucks, reachtrucks, stapelaars, verreikers, hoogwerkers, zijladers, veegmachines, schrobmachines en Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s). Om optimaal te profiteren van de tractiebatterij voordelen, adviseren wij u graag bij de keuze voor de batterijtechnologie die het beste aansluit op uw dagelijkse praktijk. Onze experts staan altijd klaar om u persoonlijk advies te geven.
Direct naar de meest gebruikte tractie accu’s:
Vind bij ons de juiste tractiebatterij voor elke elektrische toepassing
- Wij denken mee voor de juiste oplossing
- Uw wensen en behoefte willen wij graag horen
- Snelle levering, direct uit voorraad